Sådan IKEA-hackede vi vores køkken
- Hvordan vi lavede vores drømmekøkken til budgetvenlig pris
Jeg bliver ofte spurgt, hvor vores køkken er fra. Køkkenet er en slags hjemmegjort IKEA-hack - et gadekryds bestående af IKEA-køkkenelementer, snedkerlavede fronter, tilbehør fra byggemarkeder og HTH, samt en speciallavet bordplade og importerede køkkengreb. Alt sammen til meget budgetvenlige priser.
Her får du min ultimative guide til at hacke dit IKEA-køkken, hvor jeg vil gennemgå, hvad vi har gjort og ikke mindst, hvad vi har lært undervejs. Først og fremmest er det vigtigt at sige, at det ikke er så svært, så længe man bare tænker sig grundigt om fra starten af.
IKEA-hack dit køkken
At “IKEA-hacke” sit køkken er blevet mega populært de sidste år - både når man bygger nyt, og hvis man vil opgradere sit eksisterende køkken. Konceptet tager typisk udgangspunkt i indmaden fra et IKEA-køkken, som man sætter nye fronter på. Men i virkeligheden kan ethvert køkken opdateres med nye fronter.
Jeg har ligesom mange andre altid drømt om et smukt snedkereret trækøkken, men da vi stod overfor vores totalrenovering for tre år siden var budgettet ikke liiige til et Garde Hvalsøe køkken (det er det desværre nok heller ikke næste gang - jeg har ellers også et godt øje til de smukke snedkerkøkkener fra Københavns Møbelsnedkeri).
Mine kæreste og jeg var begge forelsket i ideen om et trækøkken, efter vi havde set den dygtige stylist Josefine Hedemanns smukke snedkerkøkken fra snedkeriet det Mondæne Skur. Derfor gik jagten ind på en leverandør, der kunne hjælpe os med at lave noget ,der lignende, men som tog udgangspunkt i et IKEA-hack til helt andre priser. Snedkerlavede køkkener kan nemlig hurtigt komme op og koste 180.000 kroner (eller LANGT mere), hvis de er lavet fra bunden. Vores køkken kostede cirka det halve inklusiv hårde hvidevarer.
Leverandører af fronter til IKEA køkkener
I vores søgen var vi forbi flere af de kendte og mindre kendte steder, som gør sig i IKEA-hacks og køkkenopdateringer med nye fronter (læg en kommentar, hvis du kender en leverandør, jeg skal tilføje til listen):
Og så kiggede vi selvfølgelig også på IKEAs eget udvalg. Vi overvejede bl.a. om vi skulle vælge ‘Ekestad’ som var deres eget rigtig fine bud på et egetræskøkken (nu udgået).
Fortløbende åretegninger
Det, der for mig gør trækøkkener ekstra smukke, er de naturlige åretegninger i træet. Og vi var begge helt forelsket i ideen om, at fronterne skulle have fortløbende åretegninger (dvs. at åretegningerne fortsætter fra den ene del af fronten til den anden, fordi de er lavet af det samme stykke træ).
På de rigtig dyre køkkener fra Garde Hvalsøe er åretegningerne gennemgående horisontalt fra låge til låge, men vi stillede os tilfredse med, at de “kun” var fortløbende i vertikal retning (væsentligt mindre dyrt).
Det var der ikke nogle af de kendte leverandører af IKEA-hacks som kunne levere, og vi endte derfor med at tage kontakt til forskellige snedkerier, herunder Det Mondæne Skur, for at høre om vi kunne nøjes med at bestille fronter fra dem. Det kunne vi heldigvis godt, men det krævede dog, at vi selv gjorde en del af arbejdet, for at vi kunne holde vores budget. Vi stod derfor selv for opmåling, oliering og montering af fronterne, og materialevalget faldt på fronter af egetræsfiner med finerkanter (kernen er mdf).
IKEAs køkkendesigner
Næste skridt var herefter at tegne vores drømmekøkken i IKEAs online køkkendesigner. Det Mondæne Skur ville levere lågerne med en tykkelse på 19mm, vi tegnede derfor køkkenet med en af IKEAs standardlåger, som havde samme tykkelse. Da køkkenet var tegnet færdigt, kunne vi derefter lave vores bestillingsliste på fronter og sidebeklædning ved at tage udgangspunkt i IKEAs egne mål. Dem finder du, når du klikker på produktmål - 80x60 låge måler eksempelvis 79,7x59,7 da der skal være luft imellem lågerne for, at de kan åbne - vær opmærksom på det, hvis du bestiller hos en møbelsnedker, som ikke er vant til at lave IKEA-hacks.
Køkkenets indretning: Skuffer eller skabe
Vi har valgt overvejende at have skuffer i køkkenet, da vi synes det er mest praktisk. Ved siden af køkkenbænken har vi dog valgt at lave to skabe, så de bl.a. kunne gemme på en mikroovn. For at holde udtrykket ensartet har vi valgt at lave lågerne af to mindre fronter, som har samme dimensioner som skuffefronterne. De to mindre låger er sat sammen med en dyvel imellem, så de altså fungerer som én låge. Samme princip gør sig gældende på opvaskerfronten.
Ingen overskabe og en hyggelig spisekrog med masser af opbevaring
For at holde et let og luftigt look har vi fravalgt overskabe. Istedet har vi monteret to enkle hylder 120x20 cm (bestående af hylder i grantræ og hyldeknægte fra jem&fix), som vi har malet samme farve som væggen. En utroligt billig løsning, som giver god og lettilgængelig opbevaring.
I forlængelse af de to skabe i den ene side af køkkenet, har vi tegnet en spisekrog med praktisk opbevaring. Køkkenkrogen er lavet af to overskabe 60x40, som egentlig er beregnet til at forhøje højskabe til køl/frys (). Vær opmærksom på at siddehøjden godt kan blive lidt høj, afhængigt af hvor høj du vælger at lave din sokkel.
Vi har valgt en relativt høj sokkel i alu-look fra HTH, som vores tømrer skar til, så den blev 11 cm høj. Det betyder, at vi har en dejlig arbejdshøjde ved bordpladen på 93 cm, men til gengæld har køkkenbænken også en lidt høj siddehøjde på 53 cm (en moderne standard stol har en siddehøjde på 47 cm).
Til bænken har fået lavet en fast siddehynde med en tilhørende skråpude som ryglæn fra Skumhuset (reklame, da den var en del af et samarbejde).
Oliering og montering
Træet kan behandles på mange måder (voks, olie, lak). Vi valgte at give fronterne Skovgaard & Frydensbergs indendørs olie i farven natur. Man kan også vælge en hvid eller mørk olie - og i teorien kan man på sigt tone sine låger mørkere, hvis man får lyst til at give dem et andet look en dag.
Vi olierede som sagt selv vores fronter for at spare penge. Det er pladskrævende og lugter, men hvis du tager dine forholdsregler og har tiden til det, så er det bestemt et overkommeligt arbejde. Vi var desværre så utjekkede, at vi ikke læste ordentligt op på oliering, inden vi gik i gang. Derfor fik vi både givet fronterne for meget olie og lod det sidde for længe. Det fungerer IKKE, når man skal oliere træ. Det var dyre lærepenge og vi måtte efterfølgende vådslibe vores fronter for at få den overskydende olie af. Et pænt stort arbejde, som jeg håber, I nu undgår.
Gør derfor ikke som os, men påfør istedet et tyndt jævnt lag med pensel i årenes retning. Lad det sidde 15-20 minutters tid og tør overskydende olie af med en bomuldsklud. Overhold tiden! Det er vigtigt at kluden ikke indeholder kunststoffer, da den kan selvantænde og du skal være forsigtig, når du bortskaffer kludene. Efter brug kan kludene lægges i vand i en lufttæt beholder for at forhindre selvantænding.
Da det var gjort, lagde vi alle fronterne ud på gulvet og mærkede dem af i par, så vi var sikre på, at de famøse fortløbende åretegninger kom til at passe sammen, når de blev monteret. Vi mærkede også af, hvad der var top og bund, så vi sikrede at åretegningerne gik i samme retning på alle fronterne. Vi brugte et stykke malertape til at markere toppen og skrev tal på for at markere parrene og i hvilken sekvens, de skulle monteres.
Til monteringen snød vi lidt og fik vores tømrer til at hjælpe. Fronterne blev leveret uden skruehuller til montering. Vi havde derfor købt én enkelt af den allerbilligste type skuffefront fra IKEA, som vi brugte som skabelon, når der skulle bores huller i vores egne fronter.
Bordplade i massiv rustfri stål og med isvejset vask
Som i fornemmer prøvede vi at holde et lidt stramt budget i vores totalrenovering for at kunne komme i mål med alle vores ønsker. Ét af de steder, hvor vi valgte at bruge lidt ekstra penge, var dog bordpladen. For at give noget modspil til det varme egetræ, valgte vi en massiv, tynd stålbordplade på 0,5 cm. Den er super praktisk, fordi den både er slagfast og varmebestandig, så man snildt kan stille en brandvarm gryde på den. Samtidig er det kolde materiale praktisk, når man f.eks. skal bage og rulle dej ud; og så er den meget nem at rengøre og kræver stort set ingen vedligeholdelse. Dog skal man være opmærksom på, at den får ridser over tid, så den slags patina skal man holde af. Det gør vi.
Vi valgte at få isvejset en ekstra stor vask i bordpladen, hvor der er plads til bradepander. Derudover har vasken et dejlig rent look, fordi der ikke er nogen kanter eller samlinger. Bagefter fandt vi dog ud af at skuffen under gik på afløbet, så vær OBS på den slags detaljer, når du planlægger din køkken indretning. Vi løste det ved at slibe skuffen til med en metalfil, men det havde været federe med en mere gennemtænkt løsning.
Bordplade og køkkenvask blev derfor leveret i ét stykke, og det var både tungt og pladskrævende. Den længste af vores bordplader er 3,5 m lang og meget tung. Vi var heldige at kunne hejse den ind over altanen med fem mands rå håndkraft, men ellers skal man typisk beregne omkostninger til en lift, for at få hejset sådan en sag ind. Vi valgte også at betale os fra opmåling for at være helt sikker på, at mål og udskæringer var korrekte. Det ansvar ville vi helst ikke stå med selv, hvis noget gik galt. Vores bordplade er fra www.heartsteeling.com. Køkkenarmaturet er fra Vola og hedder KV1. Sidstnævnte har vi fundet brugt på dba.dk - her er også en del penge at spare.
Skyggenot - en detalje, der får din bordplade til at svæve
For at fremhæve bordpladens lette look fik vi monteret bordpladen ovenpå en skyggenot. En skyggenot er en smal træliste, som ligger skjult på køkkenets kabinet, og som bordpladen så monteres ovenpå, så det ligner, at den svæver. Skyggenoten skal være høj nok til, at man får den svævende fornemmelse, men ikke så høj at man tydeligt kan få øje på den. Vores skyggenot er 14mm, og det er en detalje, vi er utroligt glade for. Det giver køkkenet et mere let og elegant udtryk.
Vær obs på, at når du løfter bordpladen op, kan du også risikere, at mere af skabskabinettet kommer til syne, hvis ikke skyggenoten monteres meget præcist. Enkelt steder kan man fornemme de hvide skabskabinetter, og jeg har efterfølgende tænkt, at vi måske skulle have valgt de sorte skabskabinetter fra IKEA istedet.
Greb
Grebene har vi selv bestilt hjem fra USA. De hedder ‘Mercer finger pull’ og vi har købt dem hos cabinetparts.com (vær opmærksom på at de skal stemmes ind i lågen for at kunne side på fronter til køle- og fryseskab).
Var det så det hele værd?
Ja. Vi synes, at vi har fået et virkelig flot køkken til god pris (ca. 90.000 inkl. alle hårde hvidevarer). Så hvis du kan undgå at begå de fodfejl, vi begik, så kan jeg kun anbefale samme løsning - særligt, hvis du drømmer om et smukt trækøkken med fortløbende åretegninger. En pakkeløsning fra et af de firmaer, som har specialiseret sig i at lave IKEA-hacks, ville helt sikkert være mere lige til, men det er formentlig ikke en billigere løsning.
Ville i gøre det samme en anden gang?
Ja. Vi har helt sikkert mod på at skrue vores eget IKEA-hack sammen en anden gang. Men næste gang har vi nok lyst til at prøve noget andet - f.eks. i et sommerhus. Og der tænker jeg en flot (og endnu) nemmere ide kunne være at lave et rent IKEA-køkken, hvor man opgraderer bordplade og istedet får sprøjtelakeret deres standardlåger i en smuk farve. Det ser i hvert fald brandgodt ud her i Brdr. Krügers showroom, hvor Bunn Studio har tryllet med IKEAs Voxtorp fronter:
PS. Hvis du har mod på at kaste dig ud i et 100% hjemmegjort IKEA-hack af dit køkken, så tjek også seje Kathrine og Marks guide til at lave dine egne køkkenfronter af linoleum her: https://bakkely2018.dk/2018/11/17/ikeahack-koekken/