Vi bygger nyt!

 

- Sommerhusprojektet har taget sin forhåbentlig sidste drejning

Den planlagte renovering af sommerhuset var egentlig så småt gået i gang, da vores tømrer bad mig om at ringe. Da vi totalrenoverede vores lejlighed havde vi en del dårlige oplevelser (ikke med vores tømrer, men med andre faggrupper), og jeg blev derfor temmelig nervøs. Var vi allerede rendt ind i (flere) uforudsete problemer?

Første gang vi så sommerhuset. Og nedenunder: vildnisset som gemte på en koloni af bjørneklo. Sommerhuset havde stået ubrugt i mange år.

Første gang vi så sommerhuset. Og nedenunder: vildnisset som gemte på en koloni af bjørneklo. Sommerhuset havde stået ubrugt i mange år.

IMG_2182.jpg
IMG_3511.jpg

Da vi købte sommerhuset var vores oprindelige plan, at give det en god klat maling, bygge terrasse, skifte vinduer og måske lave en havestue. Men som nogen af jer måske kan huske, så opdagede vi rimelig hurtigt, at de fine trægulve desværre var angrebet af borebiller.

Gulve og strøer skulle op og udskiftes. Og når det alligevel skulle fikses, kunne vi jo ligeså godt rykke rundt på de vægge, som vi gik og drømte om at ændre på. Og så blev vi også nødt til at lave et nyt køkken, men det gamle var alligevel også noget klammere end først antaget. Og nu vi så var i gang, burde vi så måske lave en lille tilbygning i stedet for en havestue. Og sådan gik det slag i slag, indtil vi stod med en større totalrenovering planlagt.

For vores venner og familie kom det ikke som en overraskelse, at vi endte dér. De kender os vist bedre end vi kender os selv.

Totalrenoveringen i fuld sving.

Totalrenoveringen i fuld sving.

Den rigtige sommerhusdrøm

Nå, men tilbage til den telefonsamtale dér. Med lidt ondt i maven ringede jeg til vores tømrer, der hurtigt proklamerede, at han altså havde et slagtilbud til os. 

De havde vendt og drejet projektet oppe på byggepladsen, og totalrenoveringen var efterhånden så stor, at vi budgetmæssigt var tæt på nybyg. Hvis vi spædede lidt til og byggede helt nyt, kunne vi spare nogle kedelig ting væk, såsom fugtsikring af gasbetonen, omfangsdræn og efterbehandling af skimmelsvamp. Til gengæld ville der så være råd til et helt nyt hus med loft til kip, et tidssvarende badeværelse, flere kvadratmeter, et ekstra soveværelse - og ja, de fleste af de ting, som vi egentlig fra start havde drømt om.

IMG_2356.jpg

Det var egentlig lidt af en no-brainer. For som håndværkerne også påpegede, virkede det både som en bedre investering af bygge et nyt træhus, end at camouflere et gammelt gasbetonhus. Og så ville vi samtidig få et sundere, mere vedligeholdelsesfrit hus.

Niels og jeg vidste hurtigt, at det selvfølgelig var det vi skulle gøre, men vi skulle lige bruge en dag på at sunde os. Vi havde tidligere budt på sommerhuse i det prisleje vores nybyg ville ende i; det var bare ikke lige dét, der var planen her.

Det virkede lidt vanvittigt, hvordan det her sommerhusprojekt var gået fra en klat maling til “vi river lortet ned”. Men da chokket havde lagt sig begyndte vi også at glæde os virkelig meget, for nu får vi det sommerhus, som vi egentlig var på udkig efter. Vi har altid drømt om at prøve at få bygget vores eget hus, vi vidste bare ikke, at det skulle være nu.

Ruinerne og de nye vinduer og døre står klar.

Ruinerne og de nye vinduer og døre står klar.

Det nye sommerhus

Studio Heima hjalp til med at tegne totalrenoveringen, og da vi fortalte dem om de ændrede planer, var de heldigvis mere end klar på at gentænke projektet (reklame: rådgivning købt med rabat).

Fordi projektet allerede var i fuld proces, var der et par benspænd, vi måtte arbejde med: vinduer og døre var bestilt og i produktion (de er nu leveret og i kan se mig sidde i ruinerne foran dem her under og læse den tilhørende artikel på Politiken, haha ) og huset skulle placeres nogenlunde samme sted og holde samme form.

Skærmbillede 2020-09-26 kl. 12.57.24.png

Resultatet ser i her, og vi meget glade og spændte. Ønskelisten lød på loft til kip, et stort lyst og luftigt fællesareal, godt med opbevaring og plads til masser af venner og familie.

Facaden bliver beklædt med sort træ, og vinduer og døre, bliver som bekendt sorte i moderne stil.

Alle tilladelser er nu på plads, det gamle sommerhus er væk, og nu venter vi bare på et lokalt byggeprojekt, som desværre har sat vores egen byggeproces på pause i et par uger. Efter planen skal huset stå klar lige efter nytår, og vi glæder os helt vildt til de går i gang med at bygge det nye hus op!

Og så er jeg selvfølgelig også mere end klar på at designe og indrette et helt nyt hus, med alt hvad det indebærer. Glæder mig særligt til at udtænke køkken og bad, og har allerede en masse ideer.

Skærmbillede 2020-09-26 kl. 13.18.12.png

Når enden er god…

I processen har Niels og jeg flere gange eksperimenteret med tanken: Ville vi have købt sommerhuset, hvis vi havde vist, hvad vi ved i dag? Og nej, det ville vi nok ikke. 

Men heldigvis er det i høj grad vores egen beslutning, at projektet er endt dér hvor det er. Vi kunne godt have valgt at shine det eksisterende sommerhus op, men vi har valgt at gå en helt anden vej og bygge et nyt i stedet. 

At vi har valgt at gå den vej, handler til dels om huset, men nok mest af alt om, at vi troede vi godt kunne gå på kompromis med drømmehuset, men det har vi måtte sande, at vi ikke er typerne, der gør. 

At vi er endt så langt væk fra vores udgangspunkt, kan vi godt grine af. Men vi er ikke kede af beslutningen, for vi ender heldigvis stadig et godt sted.